Start | Ljus / Teknik

Ljus och Teknik, Xenonlampor eller Led Lysdiodslampor, vad betyder Lumen och Kelvin

Här kan du läsa om ljus, seende och teknik samt få information om sådant som har med ljus att gör.

Ljus och seende

Blir du trött eller får du "grus" i ögonen av mörkerkörning? Känner du att du vill ha mer ljus när du jobbar?

Det är hjärnan som "ser" och det är först när ljusstrålningen påverkar nervcellerna i ögats näthinna som vår bild av omgivningen skapas - i hjärnan. För att detta skall kunna ske krävs att ljus, via ögonlinsen, samlas på näthinnan. En ringmuskel utför arbetet med att förändra den kupning i linsen som åstadkommer rätt fokusering. Denna förmåga avtar med stigande ålder. Personer över 40 år kompenserar detta med läsglasögon och bättre ljus. (källa: Alexander Allard)

Man brukar säga att en 20 åring behöver hälften så mycket ljus som en 40 åring och för 50 åringen så behövs dubbelt så mycket ljus istället.

Xenon ljuset är bätttre anpassat efter ögats behov än vad halogenlampor är. Ljuskapaciteten är även upp till 5 gånger större hos Xenonlampan. Det gör att dina ögon ansträngs mindre och du blir inte trött lika snabbt.

Färgtemperatur

Färgtemperatur uttrycks i Kelvin och dagsljus har en färgtemperatur på c:a 6000 Kelvin.


Lampor brukar delas in i olika färgområden:

- Varmvit med färgtemperatur upp till 3000 Kelvin

- Vit med färgtemperatut mellan 3000 Kelvin och 5000 Kelvin

- Dagsljus med färgtemperatur över 5000 Kelvin.

Våra Xenonlampor från Osram har en färgtemperatur på 4100 Kelvin och avger därför ett ljus som upplevs mycket vitt och nära dagsljus. LED lamporna har olika färgtemperatur beroende på fabrikat och hur dioden är uppbyggd. Generellt sett brukar dom ligga i det vita segmentet varför man ofta uppfattar dom som ljusstarka.


Färgtemperatur förväxlas ofta med ljusflöde men det är faktiskt så att ljusflödet minskar med ökad färgtemperatur. En ljuskälla med högre färgtempertur (7000-8000 K) än dagsjus (6000 K) ger ett mer violett ljus istället och då ett upplevt sämre ljus.

Lumen, Lux, Candela och Luminans

Lumen, Lux, Candela och Luminans är termer för olika sätt att mäta ljus och ljusstyrka på.

Lumen (lm)

Lumen eller Ljusflöde är uttryck/termen för hur mycket ljus eller ljusenergi som strålar ut från lampan i en viss riktning.

LUX (lx)

Lux eller Belysningsstyrka är uttryck/termen för ljusintensiteten som träffar en yta. Använd tex när man mäter in ljuset på en arbetsplats. 1 Lux är när 1 Lumen lyser jämnt över en yta på 1 kvadratmeter.

Candela (cd)

Candela eller Ljusstyrka är uttryck/termen för ljusstyrkan i en ljusstråle i en viss riktning. En smalstrålande lampa har därför högre Candela värde än en bredstrålande lampa med samma typ av ljuskälla.

Luminans (L)

Luminans är uttryck/termen för ögats upplevda ljusheten på en yta eller från en ljuskälla. Luminans är antalet Candela på en kvadrat meter.